Barcelona, 18 de gener. - Durant el matí d'avui s'ha presentat en roda de premsa el Comunicat pel tancament del CIE de Zona Franca en resposta als fets succeïts en les darreres setmanes, entre els quals, la mort d'Idrissa Diallo el passat 5 de gener.
En primer lloc, ha intervingut un membre de la Campanya pel Tancament dels CIE de Barcelona que ha llegit el Comunicat que exigeix mesures urgents a aplicar-hi en el marc d'un procés que acabi amb el seu tancament. A més, ha mencionat una a una, les 148 entitats del teixit veïnal, associatiu, acadèmic, cultural, sindical, de l'àmbit dels drets humans i polític de tot l'Estat que han manifestat el seu suport exigint el tancament dels CIE.
La següent intervenció ha estat la de José Javier Ordoñez Echeverría, advocat i membre de l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans. Ordoñez, ha denunciat l'opacitat i la falta de dades oficials sobre els CIE, així com ha posat en qüestió l'efectivitat de la funció que l'Estat li atribueix. Citant les poques dades oficials que existeixen, ha remarcat que tan sols el 40% de les persones que hi són preses acaben sent expulsades. Per tant, els CIE acaben funcionant com un mecanisme de càstig il·legítim a persones que a més de no haver comès cap delicte, moltes vegades no són expulsables.
En tercer lloc ha intervingut Lluïsa Domingo, presidenta de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Domingo ha centrat l'atenció en les diferents problemàtiques en què es troben els advocats per fer valer els drets fonamentals dels interns als CIE. Tanmateix, ha manifestat que s'han presentat diverses queixes d'advocats a l'ICAB i que estudiaran quines mesures prendre per fer valer el treball dels professionals i garantir els drets de les persones internes.
Per la seva banda, Cristina Fernández de l'Observatori del Sistema Penal i els DDHH de la UB ha subratllat com la pròpia concepció legal dels CIE facilita que s'hi donin situacions vulneració de drets i maltractament. A més, ha exposat algunes de seves observacions durant la seva visita al CIE de Zona Franca el passat mes de novembre. Fernández s'ha reiterat especialment en l'exigència del tancament dels CIEs.
Finalment han intervingut dues de les organitzacions signants del Comunicat. Norma Falconi, en nom de l'Associació Papers i Drets per a Tothom ha denunciat tot el mecanisme de criminalització i repressió envers la població migrant que es dóna amb la Llei d'Estrangeria. En nom de SOS Racisme, Jose Peñín ha mostrat amb claredat el posicionament de SOS Racisme envers els CIE, exigint el seu tancament.
En el torn de preguntes s'han aclarit qüestions com ara el marc legal dels CIE, l'especial vulnerabilitat de les dones detingudes que han de ser traslladades a CIEs d'altres ciutats, així com el caràcter racista en els controls que realitza la policia per detenir les persones migrants. Tanmateix s'ha aprofundit en les denúncies presentades fins ara per maltractaments i vexacions, així com s'han posat sobre la taula els impediments per a que puguin prosperar degut a les deportacions sistemàtiques de testimonis i denunciants.
La roda de premsa ha finalitzat amb la intervenció d'un membre de la Campanya pel Tancament dels CIEs de Barcelona, recollint algunts dels arguments esmentats pels ponents i recolzats per totes les adhesions al Comunicati per reiterar que tans sols es contempla una regularització dels CIEs com a pas intermig cap al seu tancament definitiu. Tot seguit, ha recordat la convocatòria per a aquest proper divendres davant la Delegació del Govern i ha manifestat la voluntat de treballar cap a una moblització massiva i contundent cap al tancament dels CIEs.
No hay comentarios:
Publicar un comentario